Stockholm Fashion Week

Inledning

Stockholm Fashion Week är en tillställning som funnits sedan 2005 och där flera olika shower och evenemang äger rum. Det är en lite mindre fashion week än den i till exempel Köpenhamn och därför har det nu bestämts att Stockholm Fashion Week inte ska arrangeras längre under den närmaste tiden.

Bakgrund

Det var år 2005 som Stockholm Fashion Week arrangerades för första gången och det var en av de största evenemangen inom mode i norra Europa. Den hölls två gånger årligen, en gång på våren och en gång på hösten. Många svenska designers visade sina nya kollektioner under den populära modeveckan.

Stockholm Fashion Week hölls på Berns och Bukowskis i den svenska huvudstaden. Det var ett ställe där du kunde se vad som var nytt för säsongen och designers kunde visa upp sina nya kollektioner inför varje säsong. Det var ett uppskattat evenemang av många och det arrangerades av Swedish Fashion Council.

2019 års evenemang

År 2019 hann Stockholm Fashion Week enbart hållas en gång och det var mellan måndagen den 4 februari och onsdagen den 6 februari. Det fanns en hel del designers som deltog med att visa upp sina modeplagg under alla tre dagarna och de visades upp på flera olika platser.

Bland de designers som deltog fanns bland annat Ida Sjöstedt, Scandinavian Man och Maxjenny! Plagg för både kvinnor och män visades upp av snygga modeller och du kunde ta del av alla kommande trender för våren. De ovanstående var bara ett litet urval av de som deltog i evenemanget.

Stockholm Fashion Week ställs in

I juli 2019 uppgav Swedish Fashion Council (Svenska moderådet) att Stockholm Fashion Week skulle läggas ned. Det togs emot med blandade känslor, men rådet hade sina anledningar till beslutet. De ville ta ett steg ifrån den konventionella modeveckan och skapa något annorlunda som är mer relevant för modeindustrin idag.

Nu fokuserar det svenska moderådet på att upptäcka nya plattformar och verktyg som passar bättre in i modevärlden idag. Den svenska modeindustrin växer stadigt och det finns ett behov av nya vägar inom den. De planerar att senare under året meddela sin nya strategi och vi väntar intresserat på att få höra mer om det.

Hållbarhet

Någonting som ligger på tapeten idag är just hållbarhet och även inom modevärlden försöks det att tas i beaktande. Det svenska moderådet vill därför skapa en ny väg för att kunna nå de mål som har satts upp för just hållbarhet. Modeindustrin är en stor industri som kan göra stor skillnad i arbetet för hållbarhet.

Tack vare den här nya inställningen kan svenska designers få hjälp att arbeta mot ett mer hållbart mode, någonting som säkerligen kommer att uppskattas av konsumenterna. Den nya plattformen som planeras kommer ha ett stort fokus på just hållbarhet och det gör det svenska moderådet väldigt innovativa och förhoppningsvis kan andra länder följa vårt exempel.

Sammanfattning

Stockholm Fashion Week hölls första gången år 2005 och sista gången i februari år 2019. Det svenska moderådet valde då att lägga ned evenemanget för att göra utrymme för en mer innovativ och hållbar plattform. De har ännu inte avslöjat sina nya planer men det sägs att de ska göra det i slutet av året.