Acne och Filippa K

Acne

Acne är en i folkmun förkortning av Acne Studios, tidigare hette företaget Acne Jeans. Märket grundades år 1996 i Stockholm av en man vid namn Jonny Johansson. Förkortningen Acne står för Ambition to Create Novel Expressions och de är mest kända för sina jeans. I sortimentet finns utöver jeans även skor och accessoarer.

Första butiken

Den första Acne-butiken öppnade i Stockholm år 2003 och det var den enda butik fram till år 2005 då de öppnade ytterligare tre butiker i den svenska huvudstaden. År 2005 var också året då Acne expanderade ut i Europa, en by butik öppnades i Köpenhamn och en annan i Berlin.

År 2006 får Göteborg sin första Acnebutik och under åren som följde öppnade de även butiker i Oslo, Paris, Hamburg och New York. Även om du inte bor i Sverige så behöver du således inte oroa dig, du hittar idag butiker runt om i hela världen, från London till Tokyo.

Framgångssaga

Från den dagen då idén till Acne föddes av Jonny Johansson i centrala delarna av Stockholm har märket gjort en fantastisk resa. Idag är Acne en stor del i den svenska modeexporten och ett välkänt signum för svenskt mode. “Dear old Stockholm” är låten, enligt Jonny Johansson, som är Acnes soundtrack.

Filippa K är ett svenskt klädmärke som startades år 1993 och som du kan höra på namnet så antyder detta till namnet på en av grundarna, nämligen Filippa Knutsson. Filippa Knutsson grundade märket tillsammans med sin dåvarande sambo Patrik Kihlborg som senare även blev hennes man och därefter ex-man.

Grunden för Filippa K

Filippa Knutson ansåg att utbudet av kläder som passar för alla utmaningar och det vardagliga livet för den moderna kvinnan var dåligt och ville skapa något som hon själv saknade. Knutson ville skapa kläder som var både stilrena och bekväma och därav kom märket Filippa K till världen.

Grundvärderingen inom märket Filippa K har varit bestående under hela dess framgångssaga vilket är stilrent av högsta kvalité. Du hittar alltid en röd tråd av stilkänsla när du kikar i Filippa K:s kollektioner och de innehåller ofta mjuka minimalistiska uttryck som är både tidlösa och hållbara. Kläderna passar för alla tillfällen!

Filippa och London

Filippa K har vuxit sig till ett internationellt välkänt modebolag och du hittar idag deras kläder över hela världen med över 650 ställen där märket säljs. Huvudkontoret finns i Stockholm, trots att Filippa Knutsson är uppvuxen i London. Hon flyttade till Sverige för att jobba med familjeföretaget, Gul&Blå.

Filippa Knutsson lämnade Filippa K 2011 efter att hon hade tappat gnistan och kände att hon behövde en paus. Hon passade på att bo i Paris i tre år, men bor sedan 2017 i London igen för att ta över rollen som creative director efter Nina Bogstedt som hade haft tjänsten i 19 år.

Varumärket

Filippa Knutsson har även vunnit en massa priser där ibland “Guldknappen” för Swedish fashion of the year 1997. Idag är företaget en riktig succé och Filippa K AB omsatte 2016 527 miljoner och hade en vinst på 48 miljoner. Moderbolaget 646 miljoner kronor och gjorde en vinst på 33 miljoner kronor under samma period.